Gå till innehåll
Driftinformation 1
Kontakta oss

Kommunen tar över insamlingen av förpackningsavfall 2024

Kommunerna har ansvaret för insamlingen av hushållens förpackningar sedan den 1 januari 2024.

I Kil är det Kils Återvinning AB  som ansvarar för det praktiska

Huvudsyftet med de nya reglerna för förpackningsinsamling är att vi ska återvinna fler förpackningar och minska mängden förpackningsavfall.

Reglerna innebär bland annat:

  • Kommunerna (i vårt fall Kils återvinning AB) tar över ansvaret för att samla in förpackningsavfall den 1 januari 2024.
  • Kils återvinning tar även över ansvar och skötsel av de återvinningsstationer (ÅVS) som finns i kommunen. Du kommer precis som tidigare att kunna lämna dina förpackningar vid en ÅVS efter den 1 januari 2024.
  • Senast den 1 januari 2027 ska kommunerna ha infört fastighetsnära insamling av förpackningar från hushållen (papper, plast, glas och metall). Utöver detta ska skrymmande förpackningar som till exempel papper, plast med mera samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser men det återkommer vi om.

Hur påverkar det här dig?

Du som bor i flerbostadshus

För dig som bor i flerbostadshus och redan har kärl för förpackningar kommer det inte att bli någon skillnad. Allt fortsätter att fungera som vanligt.

Du som bor i villa

Införandet av fastighetsnära insamling för villor ligger några år fram i tiden. Senast 2027 kommer det att vara färdigt. Då kommer du alltså att ha möjlighet att återvinna förpackningar i kärlet på din tomt. Till dess gäller det att återvinna förpackningar på återvinningsstationerna som vanligt. Mer information kommer när det blir aktuellt.

Andras information om ny förordning

Innan 2024 var det FTI (Förpackningsinsamlingen) som hade ansvaret insamling av hushållens förpackningar.

Sidinformation

Sidan uppdaterad:
28 juni 2024

Sidfot

Gå till startsidan